Składniki

Składniki:

    Zaczyn:

       1 szkl.mleka

        70g drożdży

        60g cukru

        100g mąki

    Reszta składników:

        2-3 jaja

        100g oleju

        450g-500g mąki

        1 łyżeczka proszku do pieczenia

        dżem borówkowy lub inny

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Składniki na zaczyn dać do garnuszka i mieszając podgrzać. 450g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dać do dużej miski, dodać do niej jaja, olej i zaczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie podzielić na 12-14 części. Każdy kawałek ciasta lekko rozwałkować na środek każdego dawać dżem i zlepić formując bułeczki. Bułeczki ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp 180 stopni przez 20-25 min.

Autor: Jola