Składniki

250 g mąki

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka kakao

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %

1/2 szklanki oleju

2 jajka

150 g cukru

230 g cukinii ( obranej i odpestkowanej )

Sposób wykonania
Wszystkie suche składniki przesiewamy do mniejszej miseczki i odstawiamy.Obraną i odpestkowaną cukinię zetrzeć na grubych oczkach. Nie odciskać. Odstawić. Jajka, cukier, olej, śmietanę dać do miseczki i miksować do połączenia się składników. Do masy stopniowo dodać suche składniki ( z mniejszej miski ) i znów zmiksować. Dodać cukinię i wymieszać łyżką. Papilotki dać do foremki na muffinki i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone muffinki można posypać cukrem pudrem.
Autor: Jola