Składniki

Składniki:

    CIASTO:

        200 g mąki

        3 łyżki kakao (20g)

        8 łyżek cukru pudru (100g)

        1 op. cukru waniliowego

        150g masła

        1 jajo

    KREM:

        250 ml śmietany kremówki( może być 30%)

        3 łyżki cukru

        2 łyżki kakao

       50g czekolady

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, miękkie masło, pokrojone na kawałki i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na 20 równych kawałków. Wylepić nimi metalowe foremki na babeczki (nie trzeba foremek wcześniej natłuszczać). Spód ciasteczek nakłuć w kilku miejscach widelcem, żeby nie popękały w trakcie pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 min. Po upieczeniu wystudzić ciasteczka w foremkach. Krem: do śmietany dodać cukier i kakao, wymieszać. Nie przerywając mieszania podgrzać. Zestawić z ognia. Włożyć połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż się cała czekolada rozpuści. Ostudzić. Czekoladową śmietanę ubić na puszysty krem. Przełożyć do woreczka cukierniczego w kształcie gwiazdki. Wyciskać porcje kremu do wystudzonych babeczek. Można udekorować czekoladowymi cukiereczkami lub owocami.

Autor: Jola