Składniki

Składniki na ciasto:

50g drożdży świeżych

250g masła

2 łyżki kwaśnej śmietany

500g mąki pszennej

2 jajka

1 łyżka cukru

szczypta soli

Składniki na nadzienie:

250g orzechów włoskich

1/3 szkl. cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/2 szkl. bułki tartej

1 łyżka miodu

2 małe jajka

1/3 łyżeczki cynamonu

6 kostek gorzkiej czekolady drobno posiekanej

Sposób wykonania
Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Odstawić na chwilkę. Mąkę z miękkim masłem dokładnie posiekać, dodać jajka i drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić je na ok. 30 min do lodówki. Orzechy zmielić, dodać cukier puder i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąc z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie i zwijać rożki zaczynając od szerszej części do węższej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni na złoto. Wystudzić na kratce.
Autor: Jola