Składniki

450g miękkie masło

350g mleko w proszku

160 ml mleko

150g cukier

2 pełne łyżki kakao

5 płatów wafla

Sposób wykonania
Mlek przelać do garnka, dodaj cukier. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać po dwie, trzy łyżki schłodzonego mleka. Gdy masa będzie gładka, zmniejszyć obroty miksera i dodać mleko w proszku. Dokładnie zmiksować.Kiedy masa będzie dokładnie wymieszana podzielić ją na dwie części. Do jednej dodać kakao i ponownie wymieszać. Pierwszy wafel posmarować połową kakaowego kremu. Przykryć waflem i lekko docisnąć, wyłożyć połowę masy jasnej. Wyrównać, przykryć kolejnym waflem i ponownie lekko docisnąć. Posmarować pozostałą masą kakaową, wyrównać, docisnąć, przykryć kolejnym waflem, wyłożyć resztę jasnej masy, wyrównać, przycisnąć ostatnim waflem. Wafle należy obciążyć deską do krojenia i wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Gdy masa stężeje, wafle pokroić na kwadraty lub trójkąty.
Autor: Jola