Składniki

Składniki na 10 jajek:

         

        10 skorupek z jaj 

        1 czerwona papryka 

        3 łyżki kukurydzy 

        3 łyżki groszku zielonego 

        1 spora ugotowana marchewka 

        2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 

        bulion 1 litr 

        żelatyna

Sposób wykonania

Skorupki po jajkach ( uzyskamy je robiąc niewielką dziurkę na górze jajka, jajko wylewamy i zużywamy do innej potrawy) zalać wrzątkiem, wyparzyć. Wodę wylać i poczekać,aż skorupki ostygną. W tym czasie bulion rozrobić z żelatyną w ilości potrzebnej do przygotowania 1 litra galaretki. Ja na wszelki wypadek dodałam łyżkę więcej. Warzywa pokroić na niewielką kostkę i delikatnie włożyć do skorupek. Zalać bulionem i zostawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie delikatnie obrać żelatynowe jajka ze skorupek. Aby ułatwić sobie pracę, można na chwilę włożyć skorupki pod strumień ciepłej wody.

Autor: Agnieszka