Składniki

       320g mąki

       20g drożdży

       1 płaska łyżka cukru

       1 łyżeczka soli

       40g roztopionego masła

       1 jajo

       180ml.mleka

    Ponadto:

       2 gałązki natki pietruszki

Sposób wykonania

Mąką przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka i dodać do mąki wraz z resztą składników. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 8 równych części. Uformować z nich 8 okrągłych bułeczek. Wyłożyć dookoła brzegu tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawić na 30 minut aby wyrosło.Wierzch bułek posmarować lekko wodą i układać wilgotne listki pietruszki. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut. Bułeczki są bardzo miękkie. W sam raz do posmarowania dżemem.

Autor: Jola