Składniki

    Ciasto na 4 duże bułki:

        250g mąki

        120ml. wody

        20g drożdży

        2 łyżki oleju

        1/2 łyżeczki cukru

        1 płaska łyżeczka soli


Masa na wierzch bułek:

        30g mąki kukurydzianej

        50ml. wody

        5g drożdży

        1 łyżka oleju

        szczypta soli

        szczypta cukru

Sposób wykonania

Ciasto: Drożdże wymieszać z niewielką ilością wody, cukrem i solą. Do mąki dać drożdże, resztę wody i olej. Wyrobić gładkie ciasto drożdżowe. Ciasto podzielić na 4 części i uformować w okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszczyć na średnicę ok. 9 cm. Odstawić na około 40 minut.

Masa na wierzch:

Do miski pokruszyć drożdże, zalać wodą, dodać cukier i sól, wymieszać do połączenia się składników. Dodać olej i mąkę, wymieszać. Wymieszać w misce do momentu wyrośnięcia bułek. Masę podzielić na 4 części i wyrośnięte bułeczki posmarować masą. Gdyby masa była zbyt gęsta dodać 5 ml wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni a na dno wlać 50 ml wody. Piec w temp 220 stopni przez 22-24 minuty.

Autor: Jola