Składniki

3 szklanki mąki pszennej (ok. 450g)

¾ szklanki letniej wody

20g świeżych drożdży

1 ½ łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżki masła

Sposób wykonania
Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 stopni. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki można z góry naciąć nożem. Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C.
Autor: Jola