Składniki

Składniki:

  Ciasto:

    500g mąki

    30g drożdży

    250 ml mleka 

    1 łyżeczka cukru

    4 żółtka

    50g masła

    sól

  Farsz:

    700g mięsa pozostałego z pieczeni lub rosołu

    150-250g słoninki w zależności jaktłuste jest mięso

    2 średnie cebule

    2-3 żółtka

    50g masła

    70g bułki tartej

    3 ząbki czosnku

    szczypta imbiru

    szczypta gałki muszkatołowej

    sól i pieprz

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Mięso obrać od kości i wraz ze słoniną przepuścić przez maszynkę do mielenia, najlepiej przez sito o grubych oczkach. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać zmielone mięso. Wszystko razem podsmażyć. Zdjąć z kuchenki, dodać zmiażdżony czosnek, przyprawić imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jak ostygnie, wymieszać z żółtkami oraz namoczoną i odciśniętą bułką tartą. Jeśli masa jest za rzadka dosypać bułki tartej. Drożdże utrzeć z cukrem i rozczynić z letnim mlekiem. Pozostawić w cieple, przykryć ściereczką. Jak rozczyn ruszy, dodać połowę przesianej mąki, rozrobić i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Wsypać pozostałą mąkę, żółtka, roztopione masło, posolić. Ciasto dokładnie wyrobić. Znów przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na kilka części, każdą po kolei rozwałkować, rozsmarować na każdej farsz i zwinąć w cienkie roladki. Każdą roladkę pokroić na krótkie paszteciki. Paszteciki poukładać na blaszce przykrytej papierem do pieczenie, przykryć ściereczką i poczekać aż podrosną. 1 jajko rozkłucić w garnuszku i posmarować nim paszteciki. Piec w temp 180 stopni aż będą rumiane (20-30 minut).

Autor: Jola