Składniki

Składniki:

    1 podwójny filetz kurczaka

    180 ml jogurtu naturalnego

    1 łyżka musztardy

    1 łyżka miodu

    sól ipieprz 

    płatki kukurydziane

  Sos czosnkowy:

    2 ząbki czosnku

    1 pęczek koperku lub łyżeczka suszonego

    1/2 łyżeczki soli

    1 łyżeczka cukru

    pieprz do smaku

    2 łyżki majonezu

    200 ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18%

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Fileta pokroić na dość drobne kawałki. W miseczce wymieszać jogurt, musztardę i miód. Doprawić solą i pieprzem. Do mieszanki jogurtowej włożyć pokrojonego fileta, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Można na całą noc. Płatki pokruszyć ręką, panierować w nich kurczaka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić i każdego nakłuć na wykałaczką. Ułożyć w salaterce.

SOS: czosnek przecisnąć przez praskę, dać do miski. Do czosnku dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką. Podawać do kurczaka w płatkach.

Autor: Jola