Składniki

2 i 1/2 kg dojrzałych pomidorów

2 czerwone papryki

1 mała cukinia

2 łyżeczki oregano

2 łyżeczki majeranku

2 łyżeczki bazylii

4 ząbki czosnku

1 duża cebula

4 łyżki oleju

10 łyżek cukru

1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego

3 łyżeczki soli

120 ml octu

Sposób wykonania
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić blenderem i zagotować. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodać do gotujących się pomidorów. Cukinię pokroić w cienkie paseczki, paprykę w drobną kostkę i dodać do masy pomidorowej. Dodać wszystkie przyprawy i dusić razem ok. 1 godzinę. Na koniec dodać ocet i gotować jeszcze chwilę. Gorący sos nałożyć do słoiczków i odwrócić do góry dnem.
Autor: Jola