Składniki

1,5 kg cukini

0,5 kg cebuli

0,5 kg czerwonej papryki

0,5 szklanki oleju

250g marchwi

3/4 szklanki octu

200g cukru

2 przeciery pomidorowe każdy po 200g

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki

1 łyżeczka suszonej bazylii

2 łyżeczki suszonego oregano

szczypta pieprzu

Sposób wykonania

Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Posoliż 1 łyżką soli i odstawić na 1 godzinę.
Paptrkę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić razem z papryką na patelni w 1/2 szkl. oleju.
Marchew obrać i pokroić w słupki ugotować al dente (pół mękko), wsypać do cebuli i papryki, wymieszać ale już nie dusić.
3/4 szklanki octu zagotować z cukrem, dodać do zalewy cukinię i gotować przez 5 minut. Po tym czasie dodać cebulę, paprykę i marchew, 2 przeciery pomidorowe i wszystkie przyprawy. Zagotować, gorący sos  nałożyć do słoików, zkręcić i odwrócić do góry dnem.
Autor: Jola