Składniki

Składniki:


    50dkg dojrzałych, słodkich śliwek węgierek

    3/4l. spirytusu (95%)

    2 szklanki przegotowanej źródlanej wody

    25dkg cukru

    1 laska wanilii

    skórka otarta z 1 cytryny

    1 łyżka rumu, araku lub brandy

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki, 1/10 wszystkich pestek dodać do śliwek-zapewniają one likierowi wspaniały aromat. Śliwki przełożyć do wyparzonego słoja, zalać spirytusem i pozostawić w ciepłym ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Cukier rozprowadzić wodą, dodać rozdrobnioną wanilię i skórkę z cytryny, zagotować stale mieszając- powinien powstać jednolity, gęsty syrop. Śliwki odcedzić i otrzymaną nalewkę wymieszać z syropem oraz rumem. Porozlewać do butelek i zostawić w ciepłym miejscu na 3 miesiące.

Autor: Jola