Składniki

Biszkopt szpinakowy na formę 19x28cm:

3 jajka

150g świeżego szpinaku

1/4 szklanki oleju

2 ząbki czosnku

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

3 łyżki mąki

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

1 serek jogurtowy Almette

2 piersi z kurczaka (pojedyncze)

1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros"

2 szczypty kurkumy

2 łyżki oleju

6 łyżek majonezu

3 łyżki pikantnego ketchupu

200g sera żółtego w kawałku

1 duży słoik papryki konserwowej

5 jajek ugotowanych na twardo

40g tartego parmezanu

1 puszka groszku konserwowego

2 duże pęczki szczypiorku

Sposób wykonania
Biszkopt: Szpinak umyć i osuszyć, zmiksować z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubić ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewać rozdrobniony szpinak. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i upiec w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzony przełożyć na czystą blaszkę i posmarować całość serkiem jogurtowym. Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrobnić np. w mikserze. Wyłożyć na serek. 3 łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty połączyć ze sobą i rozsmarować na warstwie kurczaka. Pokryć pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na sitku papryką konserwową. Ugotowane jajka podzielić na białka i żółtka. Białka zetrzeć na grubych oczkach, dodać kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wyłożyć na paprykę i dokładnie rozsmarować. Ułożyć groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokryć warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę przykryć folią spożywczą i schładzać w lodówce kilka godzin przed podaniem. Sałatkę pokroić na równe kwadraty i przełożyć na płaski talerz.
Autor: Jola