Zalewa:
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody przegotowanej
szczypta soli
szczypta cukru
sok z 1/2 cytryny
Sos:
majonez
jogurt naturalny
Składniki:
2 torebki ugotowanego ryżu
3 pomidory
1 cebula
6 jaj ugotowanych na twardo
20 dkg sera żółtego
pęczek rzodkiewek
2 świeże ogórki
pęczek szczypiorku
Zalewa: składniki zalewy dokładnie ze sobą wymieszać. Sos: majonez połączyć z jogurtem naturalnym w równych proporcjach. Ryż wsypać na dno dość wysokiej salaterki(może być naczynie żaroodporne) i zalać przygotowaną zalewą. Na ryż położyć pokrojone w plastry pomidory. Cebulę posiekać i sparzyć, wysypać na pomidory, posypać solą i pieprzem i posmarować częścią przygotowanego sosu. Jajka pokroić w plastry i ułożyć na warstwie sosu. Następnie rozsypać starty żółty ser i posmarować częścią sosu. Rzodkiewki pokroić w plasterki i ułożyć na warstwie sosu. Następnie pokroić w plastry ogórki, ułożyć na rzodkiewce i posmarować resztą sosu. Na koniec posypać sałatkę posiekanym szczypiorkiem i na kilka godzin wstawić do lodówki.