Składniki

        3 kg fasolki szparagowej

        4 papryki czerwone

        1 kg marchwi

        1 kg cebuli

        2 główki czosnku

        1 garść natki pietruszki

        1 szkl. octu

        1 szkl. cukru

        1 szkl. oleju

        1/4 szkl. soli

        1 słoiczek koncentratu pomidorowego

 

Sposób wykonania

Fasolkę pokroić i obgotować. Marchew pokroić w plasterki i obgotować. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Papryk pokroić w paseczki. Czosnek obrać i posiekać. Natkę pietruszki posiekać. Z soli, cukru, oleju i octu zrobić zalewę. Wrzucić wszystkie warzywa do zalewy i dusić w niej ok. 45 min. Pod koniec gotowania dać koncentrat pomidorowy. Gorące nakładać do słoików, odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.

Autor: Jola