Składniki

podwójna pierś z kurczaka (marynata:1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki chili, sól)

100 g ryżu

1 puszka kukurydzy

1 mała puszka czerwonej fasoli

1/2 pęczka natki pietruszki

3 ogórki konserwowe

sos:

1 łyżka majonezu

1 łyżka ketchupu pikantnego

2 łyżki jogurtu naturalnego

sok z 1/2 limonki

sól

Sposób wykonania
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pozostałymi składnikami marynaty. Wymieszać. Odstawić na godzinę. Ryż ugotować i ostudzić. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kurczaka. Wystudzić. Ogórki pokroić w kostkę. Dodać ryż, mięso, kukurydzę i fasolę. W miseczce wymieszać składniki sosu. Dodać do sałatki. Całość delikatnie wymieszać. Sałatkę odstawić, by składniki się przegryzły. Doprawić do smaku solą i w razie potrzeby ostrą papryką.
Autor: Jola