Składniki

        Zalewa: 

                3 łyżki oliwy 

                3 łyżki wody przegotowanej         

                szczypta soli 

                szczypta cukru 

                sok z 1/2 cytryny

 

        Sos: 

                majonez 

                jogurt naturalny

 

        Składniki: 

                2 torebki ugotowanego ryżu         

                3 pomidory 

                1 cebula 

                6 jaj ugotowanych na twardo 

                20 dkg sera żółtego 

                pęczek rzodkiewek 

                2 świeże ogórki 

                pęczek szczypiorku

Sposób wykonania

Zalewa: składniki zalewy dokładnie ze sobą wymieszać. Sos: majonez połączyć z jogurtem naturalnym w równych proporcjach. Ryż wsypać na dno dość wysokiej salaterki(może być naczynie żaroodporne) i zalać przygotowaną zalewą. Na ryż położyć pokrojone w plastry pomidory. Cebulę posiekać i sparzyć, wysypać na pomidory, posypać solą i pieprzem i posmarować częścią przygotowanego sosu. Jajka pokroić w plastry i ułożyć na warstwie sosu. Następnie rozsypać starty żółty ser i posmarować częścią sosu. Rzodkiewki pokroić w plasterki i ułożyć na warstwie sosu. Następnie pokroić w plastry ogórki, ułożyć na rzodkiewce i posmarować resztą sosu. Na koniec posypać sałatkę posiekanym szczypiorkiem i na kilka godzin wstawić do lodówki.

Autor: Jola