Składniki

2 kg ogórków gruntowych

2 duże cebule

3 marchewki

2 czerwone papryki

3 ząbki czosnku

garść posiekanej natki pietruszki

1/2 szklanki octu

1/2 szklanki oleju

0,8 litra wody

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

2 łyżki ziarenek pieprzu (bez obaw nie będzie za ostre)

Sposób wykonania
Ogórki pokroić (w łupinach) w cieniutkie plasterki, paprykę w słupki, cebulę w piórka, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, dodać olej, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.Całość nałożyć do słoiczków. Z octu, wody, soli i cukru ugotować zalewę i gorącą zalać słoiczki z sałatką. Pasteryzować ok. 5 minut.
Autor: Jola