Składniki:
1,5 łyżki oliwy
30dkg mielonego mięsa
1 cebula
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka sosu sojowego
2/3 szklanki bulionu
1 cukinia ok. 600-700g
1 ząbek czosnku
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
1 jajo
6 łyżek tartego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
oliwa z oliwek do skropienia
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy. Zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć przez 5 minut. Dodać keczup i sos sojowy. Smażyć 1 minutę i wlać bulion, zagotować. przykryć patelnię i dusić 30 minut. Zdjąć pokrywkę i smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Dodać pieprz i ewentualnie sól. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry.Piec przez 6 minut, aż cukinia nieco zmięknie. Nożem wyciąć miąższ ze środka pozostawiając ok. 1 cm brzeg. Miąższ posiekać w kostkę. Na czystą patelnię wlać 1/2 łyżki oliwy dodać czosnek pokrojony w kostkę a jak się zrumieni- posiekany miąższ cukinii. Smażyć ok. 1 minutę, wymieszać z mięsem i połączyć z połową jajka i 3 łyżkami żółtego sera oraz 3 łyżkami natki.Powstałym farszem napełnić cukinie. Pozostałą połowę jajka wymieszać z 3 łyżkami sera żółtego, 3 łyżkami bułki tartej i 1 łyżką oliwy tworząc kruchą posypkę. Posypkę rozsypać na wierzchu cukinii. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut aż kruszonka się zrumieni a cukinia będzie miękka. Skropić oliwą, posypać świeżo zmielonym pieprzem i resztą natki.