Składniki

Składniki:


    1,5 łyżki oliwy

    30dkg mielonego mięsa

    1 cebula

    1 łyżka keczupu

    1 łyżeczka sosu sojowego

    2/3 szklanki bulionu

    1 cukinia ok. 600-700g

    1 ząbek czosnku

    5 łyżek posiekanej natki pietruszki

    1 jajo

    6 łyżek tartego żółtego sera

    3 łyżki bułki tartej

    sól i pieprz

    oliwa z oliwek do skropienia

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy. Zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć przez 5 minut. Dodać keczup i sos sojowy. Smażyć 1 minutę i wlać bulion, zagotować. przykryć patelnię i dusić 30 minut. Zdjąć pokrywkę i smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Dodać pieprz i ewentualnie sól. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry.Piec przez 6 minut, aż cukinia nieco zmięknie. Nożem wyciąć miąższ ze środka pozostawiając ok. 1 cm brzeg. Miąższ posiekać w kostkę. Na czystą patelnię wlać 1/2 łyżki oliwy dodać czosnek pokrojony w kostkę a jak się zrumieni- posiekany miąższ cukinii. Smażyć ok. 1 minutę, wymieszać z mięsem i połączyć z połową jajka i 3 łyżkami żółtego sera oraz 3 łyżkami natki.Powstałym farszem napełnić cukinie. Pozostałą połowę jajka wymieszać z 3 łyżkami sera żółtego, 3 łyżkami bułki tartej i 1 łyżką oliwy tworząc kruchą posypkę. Posypkę rozsypać na wierzchu cukinii. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut aż kruszonka się zrumieni a cukinia będzie miękka. Skropić oliwą, posypać świeżo zmielonym pieprzem i resztą natki.


Autor: Jola