Składniki

    4 młode nieduże cukinie

    1 szklanka kaszy jaglanej

    2 cebule

    3 ząbki czosnku

    2 marchewki

    1 papryka czerwone

    4 pomidory

    1 łyżka koncentratu pomidorowego

    100g sera żółtego

    1 łyżeczka słodkiej papryki, kurkumy, bazylii i oregano

   po 1/2  łyżeczki ostrej papryki i czarnego pieprzu

    sól

Sposób wykonania


Cukinie kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy nasiona oraz trochę miąższu (miąższ pozostawiamy). Posypujemy solą i pieprzem.
Kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody do miękkości (około 15 minut).
Cebulę , czosnek i paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Podsmażamy na niej cebulę, po chwili dodajemy czosnek, marchewkę i paprykę. Dodajemy również słodką i ostrą paprykę, kurkumę, bazylię, oregano, pieprz i sól. Smażymy do momentu kiedy warzywa będą miękkie. W międzyczasie pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię razem z miąższem. Smażymy wszystko przez 5-10 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę jaglaną. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Farszem napełniamy wydrążone cukinie i posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 20 minut.
Autor: Jola