Składniki

1.2 kg łopatki wieprzowej lub karczku

- 5 dużych cebul

- 3 papryki, czerwona, żółta i zielona

- 1/2 kg pieczarek

- po 2 lub 3 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej i ostrej ( ostrej w zależności od upodobań)

- 1 słoik koncentrat pomidorowego ok. 150g

- 1 łyżeczka cukru

- 2 łyżeczki suszonego majeranku

- 2 łyżeczki suszonego tymianku

- sól

- pieprz

Sposób wykonania
Mięso pokroić w dość dużą kostkę, pieczarki w grube plasterki. Cebule pokroić w szerokie pióra, paprykę w plastry. W dużym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć mięso, do zrumienienia. Mięso przełożyć do miski, a na tym samym tłuszczu przez 30 sekund przesmażyć zioła z wędzoną papryką (nada to potrawie bardzo intensywny smak, bez podsmażenia ziół smak jest inny- "pusty"), następnie do ziół dodać cebulę i wymieszać, dodać cukier i sól. Gdy cebula zmięknie dodać pieczarki i razem smażyć. Po 10 minutach dodać paprykę oraz mięso i podlać wodą. Dusić do czasu aż mięso będzie miękkie, dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki ziół, warzyw i mięsa połączą się ze sobą.
Autor: Jola