Składniki

500 g fasoli (ja użyłam pięknego Jasia)

300 g kiełbasy np. śląskiej

1 duża czerwona papryka

1 mała chili (lub duża - jak kto woli)

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 ml passaty pomidorowej ( mogą być pomidory w puszce zmiksowane)

4 ziela angielskie

2 liście laurowe

1 łyżka oregano

sól i pieprz

Sposób wykonania
Fasolę namoczyć na noc w wodzie, najlepiej żeby wody było przynajmniej dwa razy więcej niż fasoli. Na drugi dzień całość gotować około 1,5 h pod przykryciem (w tej samej wodzie, w której się moczyła) - do miękkości, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W razie potrzeby, można dolać wody. Kiełbasę pokroić w półplasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w małą kostkę. Najpierw usmażyć na patelni kiełbasę (bez oleju), powinny puścić tyle tłuszczu, że nie będzie potrzeby dodatkowo niczego dolewać. Potem dorzucić do nich paprykę i cebulę, smażyć 2 minuty. Do fasoli dodać passatę lub pomidory z puszki, rozdrobnione czosnek i chili, usmażoną kiełbasę z cebulą i papryką, doprawić solą, pieprzem i oregano. Wszystko wymieszać i przelać do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką i piec ok. 45 minut w 200 stopniach. Ostatnie 15 minut piec bez przykrycia. Podawać z chlebem.
Autor: Jola