Składniki

1 filet z kurczaka (duży)

2 woreczki ryżu (200g)

3 małe cebule (ok. 210g)

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

szczypta chilli w proszku

sól, pieprz

1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Składniki na zalewę:

600ml wody

1 łyżka masła

3 łyżki pikantnego ketchupu

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub tylko szczypta jeśli nie lubicie pikantnych dań)

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka cukru

pieprz, sól do smaku (najlepiej świeżo mielone i dość sporo)

Sposób wykonania
Fileta umyć, osuszyć,oczyścić z błon i pokroić na dość grube paski. Otoczyć dokładnie w słodkiej papryce, chilli, soli i pieprzu. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać suchy ryż. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry i poukładać na ryżu. Pokrojonego fileta ułożyć na ryżu i cebuli. W czajniku zagotować 600ml wody. Wrzątek przelać do garnuszka, dodać 3 łyżki pikantnego ketchupu, łyżkę masła, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, chilli w proszku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz łyżeczkę cukru. Doprawić zalewę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Gorącą zalewę przelać do naczynia żaroodpornego z kurczakiem i ryżem. Całość piec w 180 st.C przez ok. 60-70 minut (aż ryż wchłonie całą zalewę). Podawać z ulubioną surówką.
Autor: Jola