Składniki


Składniki: 


        40 dkg makaronu

penne lub świderki

        1 cebula 

        30 dkg szynki

        2 pory

        1 szklanka śmietany

        2 łyżki

masła chili w proszku

        1 czerwona papryka

        sól i pieprz

        1/2 pęczku natki

pietruszki

        6 pieczarek

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Pory, cebulę i paprykę oczyścić, opłukać. Pory pokroić w półplasterki, cebulę i paprykę w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki a szynkę w kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę z papryką, dodać pory i pieczarki, poddusić i dołożyć szynkę, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. W osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z przygotowanym sosem, posypać posiekaną natką.

Autor: Jola