Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
250g mąki pszennej
2 jaja
250g mleko
250g wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
30g roztopionego masła
olej do smażenia
Farsz szpinakowy:
2 ząbki czosnku
40 g cebuli
20g oliwy
500g mrożonych liści szpinaku (rozmrozić)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
100g sera żółtego (startego)
Sos beszamelowy:
40g masła
60g mąki
500g mleka
1/2 łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
50g sera żółtego
Sposób wykonania:
NALEŚNIKI: wszystkie składniki na naleśniki zmiksować lub dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki na patelni.
FARSZ: czosnek i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 20g oleju i podsmażyć na nim czosnek z cebulą. Na patelnię dodać szpinak, dusić ok. 15 min. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić aby lekko przestygło. Dodać ser i wymieszać.
SOS BESZAMELOWY: w rondelku roztopić masło, mieszając dodać mąkę. Chwilkę podsmażać i dolać mleko. Podgrzewać mieszając aby sos lekko zgęstniał. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Każdego naleśnika posmarować farszem szpinakowym, zwinąć i poukładać w naczyniu żaroodpornym. Zalać ciepłym sosem, posypać startym serem i zapiec w piekarniku.( ok 20 min wtemp 160 stopni)