Składniki:
Ciasto:
400g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
ok.1/2 szklanki ciepłej wody
Farsz:
500g kiszonej kapusty
400g ugotowanych ziemniaków
2 cebule
100g masła
3 łyżki oleju
sól
pieprz czarny oraz ziołowy
Ciasto: mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołek i wbić jajko. Końcem noża rozkłócić i połączyć z mąką. Ponownie zrobić dołeczek i wlać wodę, wymieszać nożem z mąką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto przestygło. Następnie rozwałkować i szklanką powycinać kółka.Farsz: Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Zalać wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Ostudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju, doprawić do smaku. Ziemniaki zmielić wraz z cebulę i dodać do kapusty, całość doprawić do smaku.Na wykrojone kółka nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować na osolonym wrzątku ok.3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać z podsmażoną cebulką.