Składniki

Składniki:

     Ciasto:

          400g mąki pszennej

          1 jajko

          1 łyżeczka soli

          ok.1/2 szklanki ciepłej wody

   

     Farsz:

          500g kiszonej kapusty

          400g ugotowanych ziemniaków

          2 cebule

          100g masła

          3 łyżki oleju

          sól

          pieprz czarny oraz ziołowy

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Ciasto: mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołek i wbić jajko. Końcem noża rozkłócić i połączyć z mąką. Ponownie zrobić dołeczek i wlać wodę, wymieszać nożem z mąką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto przestygło. Następnie rozwałkować i szklanką powycinać kółka.Farsz: Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Zalać wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Ostudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju, doprawić do smaku. Ziemniaki zmielić wraz z cebulę i dodać do kapusty, całość doprawić do smaku.Na wykrojone kółka nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować na osolonym wrzątku ok.3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać z podsmażoną cebulką.

Autor: Jola