Ziemniaki obrać i dokładnie opłukać. Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę. Natkę posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić i smażyć cały czas mieszając na średnim ogniu, aż zacznie się szklić. Zdjąć z ognia, odstawić na bok.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Od razu po starciu dodać do ziemniaków mleko i wymieszać - dzięki temu zachowają jasny kolor.
Do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę, podsmażoną cebulę, sól i pieprz oraz natkę pietruszki.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Nieprzywierającą blachę wysmarować olejem - nie trzeba go dużo.
Układać na blasze porcje masy i formować z niej niezbyt cienkie placki (jeśli będzie się z niej oddzielał płyn, postarać się go nie nabierać i nie mieszać już masy, by oddzieliło się go jak najwięcej).
Placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i zapiekać przez 20-25 minut, aż będą ładnie złote i chrupkie na brzegach.
Podawać gorące ze śmietaną.