Składniki

1 kg ziemniaków

1 spora cebula

1 jajko

1/2 szklanki mleka

3 czubate łyżki mąki pszennej

1/2 pęczka natki pietruszki

4 łyżki oleju

sól

pieprz

do smarowania blachy:

2-3 łyżki oleju

Sposób wykonania
Ziemniaki obrać i dokładnie opłukać. Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę. Natkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić i smażyć cały czas mieszając na średnim ogniu, aż zacznie się szklić. Zdjąć z ognia, odstawić na bok. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Od razu po starciu dodać do ziemniaków mleko i wymieszać - dzięki temu zachowają jasny kolor. Do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę, podsmażoną cebulę, sól i pieprz oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą blachę wysmarować olejem - nie trzeba go dużo. Układać na blasze porcje masy i formować z niej niezbyt cienkie placki (jeśli będzie się z niej oddzielał płyn, postarać się go nie nabierać i nie mieszać już masy, by oddzieliło się go jak najwięcej). Placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i zapiekać przez 20-25 minut, aż będą ładnie złote i chrupkie na brzegach. Podawać gorące ze śmietaną.
Autor: Jola