Składniki

1 op. Szpinaku w liściach

200 g fety

200 ml słodkiej śmietanki (lub mleka)

250 g mąki pszennej

125 g masła

50 g cebuli

35 g ziaren słonecznika

30 ml oliwy

3 jajka

2 ząbki czosnku

Sól

Pieprz

Sposób wykonania
Mąkę przesiać do miski. Dodać 1 jajko, zimne masło oraz ½ łyżeczki soli. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy ok. 27cm. Spód podpiec przez 15 minut w temp. 200℃. Szpinak rozmrozić i na patelni odparować. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i przesmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Szpinak wyłożyć na podpieczony spód tarty. Posypać pokruszoną fetą i słonecznikiem. Zalać jajkami rozkłóconymi w śmietance lub mleku z dodatkiem soli i pieprzu. Piec przez 20 minut w temp. 190℃.
Autor: Jola