Składniki

Ciasto:

1 szklanka ciepłej wody

1 jajko

2 łyżki oleju

560g mąki pszennej

Farsz:

300g mięsa wieprzowego

200g mięsa drobiowego (może być filet)

150g żółtego sera

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oleju

Sposób wykonania
Mięso wieprzowe i drobiowe oczyścić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa . Podsmażyć na patelni, trochę ostudzić dodać posiekaną natkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do mięsa dodać starty na grubej tarce żółty ser i dobrze wymieszać. Ze składników na ciasto zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Wałkować na stolnicy, wykroić małą szklanką krążki, napełnić je farszem i zlepić pierożki. Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Można podawać polane roztopionym masłem lub ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać masłem, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku.
Autor: Jola