Składniki:
400g świeżych borowików
1 średnia cebula
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
1,2 litra bulionu drobiowego
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
2 małe ziemniaki
sól i pieprz
2 łyżki sosu sojowego
tymianek
200ml śmietany
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
Grzyby oczyścić i umyć. Pokroić na 2cm kawałki. Do garnka dać masło i olej, rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz dać grzyby i smażyć przez 12minut cały czas mieszając. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do borowików, smażyć do czasu aż cebulka się zeszkli. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej a ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Warzywa i ziemniaki dodać do garnka z grzybami, smażyć 5 minut. Po tym czasie wcisnąć do zupy czosnek i doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Smażyć 2 minuty. Wlać bulion i gotować 30 minut. Zupę zmiksować blenderem. Ponownie zagotować i dodać śmietanę. Pogotować jeszcze ok. 5 minut.Posypać posiekaną natką pietruszki.