Składniki

Składniki:


    400g świeżych borowików

    1 średnia cebula

    3 łyżki masła

    1 łyżka oleju

    1,2 litra bulionu drobiowego

    1 marchewka

    1 pietruszka

    1/2 selera

    2 małe ziemniaki

    sól i pieprz

    2 łyżki sosu sojowego

    tymianek

    200ml śmietany

    natka pietruszki

    2 ząbki czosnku

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Grzyby oczyścić i umyć. Pokroić na 2cm kawałki. Do garnka dać masło i olej, rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz dać grzyby i smażyć przez 12minut cały czas mieszając. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do borowików, smażyć do czasu aż cebulka się zeszkli. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej a ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Warzywa i ziemniaki dodać do garnka z grzybami, smażyć 5 minut. Po tym czasie wcisnąć do zupy czosnek i doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Smażyć 2 minuty. Wlać bulion i gotować 30 minut. Zupę zmiksować blenderem. Ponownie zagotować i dodać śmietanę. Pogotować jeszcze ok. 5 minut.Posypać posiekaną natką pietruszki.

Autor: Jola